HACCP Planları

HACCP, GIDA GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASINA YÖNELİK OLARAK UYGULANAN BİR SİSTEMDİR. GIDA ÜRETİMİNDE, TÜM İŞLEM AŞAMALARINI SİSTEMATİK BİR ŞEKİLDE ELE ALAN VE RİSKLERİ ÖNLEYİCİ BİR METODA İHTİYAÇ DUYULUR. HACCP ( HAZARD ANALYSİS OF CRİTİCAL POİNTS ), TEHLİKE ANALİZİ VE KRİTİK KONTROL NOKTALARI; BU İHTİYACA CEVAP VEREN BİR YÖNETİM SİSTEMİDİR. GIDA İŞLETMELERİNDE, SAĞLIKLI GIDA ÜRETİMİ İÇİN GEREKLİ OLAN HİJYEN ŞARTLARININ BELİRLENEREK BU ŞARTLARIN SAĞLANMASI, ÜRETİM VE SERVİS AŞAMASINDA TÜKETİCİ AÇISINDAN SAĞLIK RİSKİ OLUŞTURABİLECEK NEDENLERİN BELİRLENMESİ VE BU NEDENLERİN ORTADAN KALDIRILMASI TEMELİNE DAYANAN BİR YAKLAŞIMDIR. HACCP PLANI, HACCP YÖNETİM SİSTEMİ KAPSAMINDAKİ TEHLİKELERİN KONTROLÜNÜ SAĞLAMAK İÇİN, HACCP İLKELERİNE UYGUN OLARAK HAZIRLANAN DÖKÜMANDIR.

HACCP Planları